szukujemy dla siebie zdrowszych form odżywiania. Lecz, czy kuchnia wegańska jest zdrowa? Tu okazuje się, że niekoniecznie, bo gdy nie jest odpowiednio dobrana i zróżnicowania, to wcale nie wpłynie pozytywie na nasze zdrowie. A wręcz przeciwnie, bo doprowadzi do deficytu potrzebnych składników w organizmie i osłabi człowieka.
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Kuchnia wegańska - przepisy
Kuchnia wegańska zyskuje na popularności. Wiele osób ze względów zdrowotnych lub etycznych, decyduje się przejść na dietę wegańską. Przepisy wegańskie uwzględniają preferencje wielu smakoszy. Znaleźć można dania, które maja różnorodny smak i strukturę.
Przepisy wegetariańskie mają różny stopień trudności. Każdy może znaleźć coś dla siebie, od prostych kilku składnikowych dań, po wyszukane posiłki zachwycające smakiem i oryginalnością.
Kuchnia wegańska może być ciekawą alternatywą nie tylko dla wegan.